بایدن: هیچ‌یک از تهدیدهایی که از سمت افغانستان پیش‌بینی می‌شد، رخ نداد

رئیس‌جمهور آمریکا در آخرین سخنرانی گفت جنگ افغانستان را برای جانشین خود باقی نگذاشت

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا‌ــ AFP

جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، که تا یک هفته دیگر کاخ سفید را ترک و آنجا را به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا تحویل می‌دهد، در آخرین سخنرانی خود در وزارت خارجه آمریکا، درباره سیاست خارجی و امنیت ملی کشورش سخن گفت و بار دیگر از تصمیمش در خروج از افغانستان دفاع کرد.

بایدن ضمن اشاره به تصمیم‌هایش در دوران ریاست‌جمهوری‌ گفت: «به یاد داشته باشید منتقدان می‌گفتند اگر به جنگ پایان دهیم، این اقدام به متحدان ما آسیب می‌زند و از سمت تروریست‌های خارجی مستقر در افغانستان برای میهن ما تهدیدهایی ایجاد خواهد کرد، اما هیچ‌کدام از این‌ها رخ ندادند.»

هرچند پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان که فروپاشی سریع دولت جمهوری و بازگشت طالبان را به دنبال داشت، تهدیدهای ناشی از داعش خراسان در کشورهای مختلف از جمله افغانستان، پاکستان، کشورهای منطقه و ایالات متحده افزایش یافت، جو بایدن همچنان معتقد است هیچ یک از تهدیدهایی که پیش‌بینی می‌شد، رخ ندادند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بایدن با دفاع از تصمیمش در خروج از افغانستان گفت: «[من] اولین رئیس‌جمهوری‌ام که پس از دهه‌ها، جنگ افغانستان را برای جانشینم باقی نگذاشتم.»

تصمیم خروج از افغانستان در آخرین سال دور نخست ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ اتخاذ شد که به دنبال آن زلمی خلیل‌زاد به‌عنوان فرستاده ویژه ایالات متحده در امور صلح افغانستان، مذاکره با طالبان را در دوحه آغاز کرد.

توافقنامه صلح دوحه که فوریه ۲۰۲۰ با حضور مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت ترامپ، امضا شد، به جنگ نیروهای آمریکایی و متحدان بین‌المللی‌اش در افغانستان پایان داد و نیروهای آمریکایی تعهد کردند که ۱۴ ماه پس از آن افغانستان ترک می‌کنند. در این توافق، طالبان هم درباره رعایت حقوق بشر، گفت‌وگو با دولت وقت افغانستان برای تشکیل دولت فراگیر و قطع روابط با گروه‌های تروریستی تعهد دادند، اما از زمان بازگشت به قدرت، به این تعهدات عمل نکردند.

خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، فروپاشی دولت جمهوری، بازگشت طالبان به قدرت، محروم شدن دختران و زنان از حق تحصیل و اشتغال و ادامه همکاری طالبان با گروه‌های تروریستی بین‌المللی و رها شدن تجهیزات و تسلیحات آمریکایی به ارزش بیش از هفت میلیارد دلار در افغانستان از بحث‌برانگیزترین موضوع‌ها در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بودند.

بایدن و متحدانش در مقابل انتقادها از تصمیم خروج از افغانستان دفاع کردند و آن را برای آینده آمریکا اقدامی موثر دانستند. بایدن در آخرین سخنرانی خود در روز دوشنبه نیز به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان اشاره کرد و گفت: «وقتی وارد کاخ سفید شدم، دلیلی ندیدم که هزاران نیروی نظامی آمریکا در افغانستان باقی بمانند. به نظر من، وقت آن بود که جنگ را پایان دهیم و نیروهایمان را به خانه بازگردانیم و ما این کار را انجام دادیم.»

بایدن ضمن اشاره به حمله مهاجم داعش خراسان و در جریان تخلیه نظامی فرودگاه کابل که به کشته شدن ۱۳ نیروی آمریکایی و حدود ۱۷۰ غیرنظامی افغان منجر شد، بر توانایی‌های آمریکا برای مقابله با تهدیدها تاکید کرد و گفت: «ما از قابلیت‌های فرامرزی‌مان برای حمله به افغانستان و دیگر نقاط، زمانی که نیاز شود، استفاده می‌کنیم.»

بایدن افزود: «با پایان دادن به جنگ، ما توانستیم انرژی و منابعمان را روی چالش‌های فوری‌تر، از جمله تهدید روسیه و چین، متمرکز کنیم.»

او  خاطرنشان کرد که دولتش حدود ۱.۳ تریلیون دلار در صنایع دفاعی سرمایه‌گذاری کرده است و گفت: «این میزان بیشتر از هر دوره چهار ساله‌ای در طول جنگ سرد است. این تضمین می‌کند که ما کاملا مجهزیم و در جنگ‌ها پیروز شویم که این خود بهترین راه برای بازدارندگی از وقوع جنگ است.»

با وجود تاکید بایدن بر دفاع فرامرزی و مهار هرگونه تهدید از راه دور، کارشناسان امنیتی در آمریکا از رشد روزافزون داعش خراسان و گسترش تهدید ناشی از فعالیت این گروه در کشورهای مختلف از جمله در خاک ایالات متحده نگران‌اند. در سه سال و نیمی که از سلطه طالبان بر افغانستان می‌گذرد، چندین عضو داعش خراسان در کشورهای مختلف از جمله در ایالات متحده و کشورهای اروپایی بازداشت شده‌اند. در بیشتر موارد، این افراد به تلاش برای راه‌اندازی حملات مرگبار متهم شده‌اند. 

بیشتر از جهان